Resorter & Destinationer

Destination

Krakow - Polen
Krakow - Polens kulturhuvudstad!
Utforska de smala bakgatorna, gömda gårdarna och nätverket av underjordiska tunnlar och valv. Kärleken till musik, poesi och teater har gjort Krakow till Polens kulturhuvudstad. Efter flera år av ockupation och kamp har Krakow trätt fram som en stolt stad med en stark identitetskänsla och har ändå behållit sin konstnärliga och nöjesälskande själ.

Promenera genom tyghallen full med stånd, ta en kaffe och besök de medeltida kyrkorna som ligger i närheten.
Stadsdelen Kazimierz har utvecklat en nästan motsatt identitet till den majestätiska Gamla stan. Stadens judiska kvarter består av mörkare, slingrande gator med fullt av spännande kaféer och affärer.

Krakow var med i ett antal scener ur filmen Schindler?s List och har ett mörkt förflutet då nästan alla invånare i judiska kvarteret fördes iväg till koncentrationslägren i Auschwitz och Birkenau under andra världskriget. Området genomgår nu en renässans och många turister utforskar nyfiket alla dess museer och kaféer.

Krakow kallas ofta Polens kulturhuvudstad och det med rätta då man erbjuder en uppsjö av teatrar, museer, konserthus, opera, konstgallerier m.m. Kraków har tusentals historiska sevärdheter, ett hundratal kyrkor, och förnämliga konstsamlingar med bland annat Leonardo da Vincis porträtt av Cecilia Gallerani "Damen med hermelinen?.

Att se och göra
Stora Torget (Rynek Glowny)
I hjärtat av staden ligger det som en gång var det största torget i medeltidens Europa. Torget har varit kärnan i staden ända sedan Gamla Stans historiska distrikt kom-till på 1300-talet. Stora torget är än i dag i stor utsträckning stadens själ.

Wawelkullen, Kungliga Slottet och Katedralen En rundtur på det gotiska slottet och katedralen på Wawelkullen är ett måste för alla som besöker staden. Här kan du se benrester från Wawelkullens mytologiska drake, Smok Wawelski. I själva slottet varifrån polska kungar regerade finns det tillräckligt att se för att hålla ditt intresse uppe under resten av vistelsen på Wawel.

Czartoryski-museet Här finns en stor samling av konstverk från antikens Grekland och Egypten men det du inte får missa är Leonardo da Vincis ?Damen med hermelinen? och Rembrandts ?Landskap med den barmhärtige samariten?.

Koncentrationslägren Auschwitz-birkenau En mer allvarsam sevärdhet för turister men nästan ett måste för dig som besöker Krakow. Bussen till nazisternas gamla koncentrationsläger där miljoner judar avrättades under andra världskriget tar en och en halv timme. De flesta resebyråer organiserar dagsutflykter till lägret.

Kazimierz är den gamla judiska kvarteret där stadens judiska befolkning har bott i över 500 år. Detta är en idealisk plats om du vill uppleva lite av Krakows judiska kultur och historia. Här finns en rad olika kaféer och restauranger och även många museer, synagogor och kyrkogårdar.

The Cracow Beach Club är Polens första moderna komplex i sitt slag. I själva verket är detta den största stadsstranden i Europa. Här kan besökarna njuta av sol och bad, spela volleyboll och plaska i swimmingpoolen. För barnen finns det även en lekplats. På kvällen har man filmvisningar utomhus samt nattklubbs evenemang. Det finns även en restaurang som serverar uppfriskande cocktails och läckra måltider för de besökare som känner sig hungriga och törstiga. Här finns något för alla att njuta.

Botaniska trädgården är den äldsta botaniska trädgården i Polen som öppnade sina dörrar år 1783. Här erbjuds flera växthuskomplex bland annat ett tropiskt växthus med ca 50 arter av palmer. Det finns även ett museum i området som handlar just om botanik.

Myślenice är en äventyrspark som erbjuder många roliga aktiviteter som paintball, fyrhjuling, rep-park, klätterväggar och spel som volleyboll, rugby och baseboll. Här kan man även njuta av utomhusevenemang, konserter och biokvällar.

Polska flygmuseet har en bred samling av flygplan, helikoptrar, motorplan, osv. Det finns även en utställning där besökarna kan lära sig mer om utvecklingen av världens flygteknik.


Shopping
Krakow är en fantastisk stad för shopping. Staden erbjuder ett stort utbud av affärer och gallerior där det finns stora möjligheter till att fynda. Centrala Krakow har också flera riktigt trevliga marknader som är värda ett besök. Krakow är ett bra ställe att handla antikviteter, konst och smycken på. Det finns särskilt mycket bärnstenssmycken på marknader och i affärer runt om i staden. Bärnstensaffären Mikolajczyki på ul. Florianska 16 är särskilt populär bland de som vill handla ovanliga smycken. Det judiska kvarteret Kazmierz har börjat locka fler och fler med konstnärliga boutiquer och annorlunda smyckesaffärer. En av huvudgatorna för klädshopping är Florianska och flera stora varuhus med internationella märken såsom Zara och Bricomarche har dykt upp i staden. Krakow Plaza på al. Pokoju 44 har även biosalonger och ett bowlingcenter.


Gastronomi, drycker och nattliv
Det polska köket har ett stort utbud av olika smaker. Själva Krakow är förmodligen Polens gastronomiska huvudstad och erbjuder mat från hela världen, men står ändå fast vid sina kulinariska rötter. På mjölkbarerna (bar mleczny) serveras riktigt prisvärda polska rätter. Håll utkik efter matiga soppor såsom zurek (soppa med korv och potatis) och barszcz (rödbetor och klimp). Bigos eller jägargryta är också värt att smaka.

Det kan vara svårt att skilja mellan barer, kaféer, nattklubbar och restauranger eftersom många ställen i Krakow är alla dessa saker. Liksom de flesta barerna och kaféerna, äger det sena dansandet och drickandet vanligtvis rum under jorden i Krakows många medeltidsvalv. Dansklubbar och livemusik är en viktig del av det sociala livet i Krakow. Många barer har jazzkvällar eller improviserade jam-sessioner.
Precis som när det kommer till shopping så är mat och dryck prisvärt och många gånger till och med väldigt billigt.


I dag har Krakow rest sig ur sitt tumultartade förflutna och har idag en fantastisk festlig anda. Om du besöker staden kommer du att märka att det är svårt att hitta en gata utan en frikostig spridning av vattenhål. Kaféerna och barerna öppnar tidigt och stänger inte förrän tidigt på morgonen. Många har livemusik eller poesikvällar och andra serverar helt enkelt god vodka i massor!

Resorter

Klicka på en markör på kartan eller på namnet nedan för att visa mer information.

1: Endast flygstol tur och retur Kartinformation saknas.
2: Hotel Alexander I
3: Hotel Golden Tulip
4: Hotel Logos
5: Hotel Royal